Klik Untuk Kembali:

PERHATIAN!!

Untuk membaca catatan terkini Asreemoro sila klik ke http://tausug-global.blogspot.com/
Di sini hanya untuk Catatan Lama!! Harap Maklum!!

Jumaat, 27 Mac 2009

Analisis: Kemenangan UTC Adalah Fakta

Menurut Legal Councel Sultanate of Sulu (UTC), Atty. Meltino Jaujan Sibulan menyatakan bahawa Kerajaan Filipina tiada kuasa ke atas rakyat Sultan Sulu yang tidak mengaku Filipino. Kemenangan UTC pada tunjuk perasaan 17hb Mac baru-baru ini adalah kerana mereka bukan Filipino. Apa bukti mereka bukan Filipino? Kerana mereka punya Surat Kelahiran Tausug yang ditandatangani oleh Sultan Bantilan Muizuddin II Aranan. Dalam Surat Kelahiran mereka tertera mereka adalah bangsa Tausug dan tiada satu pun nama dan tulisan Filipino atau Philipines dalam surat kelahiran tersebut.

Menurutnya ini adalah fakta yang tidak boleh disangkal. Manila tahu akan hal ini sebab itu Mayor Hussin U. Amin terkejut setelah fakta dari Philippine Supreme Court dibacakan kepadanya. Takut undang-undang berpatah balik kepadanya Mayor membebaskan segera 13 orang rakyat Sultan Sulu tersebut. Barulah Mayor memahami mengapa Polis Marin Manila menjawab tidak mahu campur tangan kiranya melibatkan urusan Rakyat Sultan Sulu ketika semburan bomba kepada UTC berlaku kelmarin. Ini kerana Polis Marin Manila telah mendapat arahan jangan sekali-kali mengganggu UTC kerana mereka adalah rakyat Sultan Sulu.

Menurut Atty. Meltino lagi, ahli UTC sendiri tidak boleh dikenakan cukai kepala (Saidulla) oleh Filipina. Ini terbukti beberapa kes ahli UTC yang diperiksa oleh Polis Marin Manila, ketika ditanya mana Saidulla nya, ahli UTC tersebut menunjukkan surat kelahirannya sebagai rakyat Sultan Sulu bukan Filipino. Polis Marin hanya terkebil-kebil tidak dapat berbuat apa-apa, begitu juga dengan Polis MUNICIPAL. 

Menurutnya lagi, sebab itu istilah Tausug dan Sultanate of Sulu adalah lebih autentik diguna pakai berbanding memanggil Bangsa Moro atau Moro. Sejarah telah manunjukkan kepada kita bahawa istilah Moro adalah istilah baru yang digunakan untuk ejekan dan memecahbelahkan perpaduan Tausug. Baginya terserah siapa yang mahu gunakan istilah Moro pada diri mereka. Kerana akhirnya mereka akan tahu kelak istilah Moro walau pun bermaksud baik tetapi ternyata bukanlah kepunyaan Tausug tetapi adalah kepunyaan Spanyol dan negara Morocco (Maghribi). Kalau dilihat MNLF hari ini mengapa mereka gagal (walaupun berjuang hampir 40 tahun)  adalah kerana telah mengasingkan diri mereka dari fakta sejarah yang benar.

Sekiranya diselidiki ternyata kebenaran dari penerangan Atty. Meltino itu tadi jelas dan mudah difahami. Berikut adalah paparan antara fakta yang diguna pakai oleh UTC dalam perjuangan mereka:

In LAUREL VS. MISA, 44 O.G. 1176, the Philippine Supreme Court said that, 

“The absolute and permanent allegiance of the inhabitants [TAUSUG CITIZENS] of a territory [SULTANATE OF SULU] occupied by the enemy [FILIPINOS OF REPUBLIC OF THE PHILIPPINES] to their legitimate government [SULTANATE OF SULU GOVERNMENT] or sovereign is not abrogated or severed by the enemy [PHILIPPINE] occupation, because sovereignty of the government or sovereign de jure [SULTANATE OF SULU] is not transferred thereby to the occupier [FILIPINOS OF THE PHILIPPINES], and if it is not transferred to the occupant [FILIPINOS], it must necessarily remain vested in the titular government [SULTANATE OF SULU]. 

What may be suspended is the government [SULTANATE GOVERNMENT] of the territory [SULTANATE OF SULU] occupied by the enemy [FILIPINOS] which passes temporarily to the occupant [PHILIPPINE GOVERNMENT]. And, since sovereignty itself is not suspended and subsists during the enemy [PHILIPPINE] occupation, the allegiance of the inhabitants [TAUSUGS] to their legitimate government [SULTANATE OF SULU GOVERNMENT] or sovereign, SUBSISTS and therefore, there is no such thing as suspended political laws of the occupied territory [Sultanate of Sulu] are suspended or held in abeyance during the military occupation [by the Philippines] is a rule intended for the government of the civil inhabitants [civilian Tausugs] of the occupied territory [Sultanate of Sulu] and DOES NOT BIND THE ENEMIES [Tausugs of Sultanate] AT WAR". Rujuk: Ruffy, et al. vs. Chief of Staff, 75 Phil. 875.

Sebahagian Analisis dalam kertas kerja Asreemoro bertajuk:
Tamatnya Riwayat Bangsa Moro dan Munculnya United Tausug Citizens

4 ulasan:

ken_Tank91 berkata...

terima kasih dengan info nya..
saya harap inilah info yg saya boleh percayai..setelah sering ditipu dengan agenda2 barat..
teruskan usaha

Mahatin Salikat berkata...

Anehnya admin sendiri taksub dan masih menisbahkan dirinya dgn moro.... Agaknya dia sayng sngt dgn moro itu. Kalau admin btul2 nak perjuangkn hak bangsa tausug di filipina gunalah bhs tausug supaya mereka fhm...

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


Anonymous berkata...

Hahha... admin uturn sudah ka. Dlu kata moro ialah simbol penyatuan tausug. Skrg da kata lain hahaha